Menu
Dnes má meniny: Valéria Zajtra: Aloiz

Jahodové knedle z tvarohového cesta

Potrebujeme: 500g mäkkého tvarohu, 2 vajcia, 4 nakrájané rožky, soľ, 500g umytých a očistených jahôd, rozpustené maslo.

Postup: V miske rozmiešame vajcia s mäkkým tvarohom, potom do zmesi pridáme kúsky žemlí a vypracujeme cesto. Cesto vyvaľkáme, rozdelíme na šúľky, ktoré nakrájame na menšie časti. Pripravené jahody balíme do častí cesta. Vytvarované knedličky obalíme v detskej krupici a ukladáme na tanier. Naraz všetky knedle vysypeme do vriacej posolenej vody a občas premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca. Varíme asi 3 minúty (voda musí vrieť 3 minúty) a všetky knedle musia plávať na hladine. Podávame poliate maslom a s rôznou posýpkou (krupicovou, orechovou, tvarohovou, alebo makovou).   

Čítať ďalej...

Kačka s medom a jablkami

Potrebujeme: 1 ks kačica, 2 ks väčšie jablko, 2 ks med, soľ, rasca

Postup: Umytú a osušenú kačku dobre osolíme z vrchu aj z vnútra. Podobne postupujeme aj s rascou. Necháme 30 minút odpočinúť pri izbovej teplote. Rúru rozohrejeme na 180 °C a pripravíme si pekáč tak, že ho vymastíme olejom a na dno rozložíme jedno jabĺčko nakrájané na asi 1 centimeter hrubé kolieska. Druhé jabĺčko nakrájané na štvrtiny vložíme do vnútra kačky a pridáme aj dve lyžice medu. Kačku položíme prsiami nahor na jablkové kolieska, podlejeme, prikryjeme (pokrievkou či alobalom) a pečieme zhruba 2 a ž 2,5 hodiny v závislosti od veľkosti kačky. Pol hodinu potom ešte dopekáme nezakrytú a občasne polievame výpekom. Podávame s varenými zemiakmi či lokšami. Nič nepokazíme ani dusenou sladkou kapustou.

Čítať ďalej...
Prihláste sa k odberu tohto RSS kanála

Fraštacké noviny

  • Dvojtýždenník o živote v Hlohovci a okolí.

  Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií akýmkoľvek spôsobom bez súhlasu vydavateľa je zakázané.

Kontakt: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.