Menu
Dnes má meniny: Valéria Zajtra: Aloiz

Golguz so zmenami, ale stále s úspechmi Doporučený

Vinárstvo Golguz sa aj po zmenách na čele spoločnosti drží medzi slovenskou vinárskou elitou.

Po novom už patrí pod spoločnosť Panonia Winery. Na kvalite vín sa však nič nezmenilo a úspechy zbiera Golguz naďalej doma i v zahraničí.

Vinárstvo Golguz patrilo pod spoločnosť Food Farm. Od 1. decembra 2018 to už neplatí, dohodou medzi spoločníkmi firmy Food Farm a Amisis prešla pod spoločnosť Panonia Winery: výroba vína, výroba a spracovanie hrozna a obchodné značky Golguz. Spoločnosti Food Farm zostala poľná a živočíšna výroba. „Som celoživotný vinár. Výrobou hrozna a vína sa zaoberali už moji starí rodičia a to sa dedí z pokolenia na pokolenie. Značku Golguz sme v rámci spoločnosti Food Farm založili ja s pánom Koborom. Som rád, že v rámci prerozdelenia firmy nám to zostalo naďalej a pokračujeme v tom, čo sme v roku 2008 začali. Pokračujeme v tradícii, v tej istej výrobe, za rovnakých parametrov ako sme začali a nie je narušená kontinuita, v ktorej sme začali. Potvrdzujú to skvelé výsledky, ktoré dosahujeme na slovenských i medzinárodných výstavách,“ prezradil konateľ spoločnosti Panonia Winery, Róbert Čík.

Na prestížnej výstave v Paríži získalo Rulandské biele zlatú a Irsai Oliver striebornú medailu. Po Valtických vínnych trhoch sa zlato trbliece na fľašiach Pálavy a Chardonnay a naposledy v medzinárodnej konfrontácii dvanástich krajín v Ostrave získalo dvojnásobnú zlatú medailu a prvenstvo celkového šampióna biele víno Cuvée Premium 2017 a zlatú medailu červené víno Cuvée Premium 2015. „Dá sa vyhrať niečo náhodne a jednorazovo, ale značka Golguz si drží štandard dlhodobo, čo dokazuje aj to, že 4 roky po sebe sme mali v Národnom salóne vín SR minimálne desať ocenených vín. Je pre nás záväzok, aby sme si udržali latku kvality vysoko aj naďalej. Stále chceme dorábať kvalitné hrozno a kvalitné vína,“ podčiarkol pán Čík. „Výroba vína začína od výroby hrozna. Stabilita kvalitného vína je závislá od stability suroviny, ktorá prichádza na spracovanie. Máme dokopy 240 hektárov viníc a spracovávame okolo 35-40% produkcie hrozna a to nám umožňuje, aby sme sa dostali k tej istej surovine najvyššej kvality. Máme minimálne obmedzenia medzi ročníkmi a výpadky jednotlivých odrôd, ktoré umožňuje výroba vína v rámci výroby hrozna. Minimalizujeme negatívne vstupy a 80% úspechu je v kvalitnej surovine,“ uviedol konateľ spoločnosti Panonia Winery.

Golguz sa stal v rokoch 2015 a 2017 najlepším slovenským vinárstvom. Poloha vinohradov dáva výborný základ k tomu, aby naďalej produkovali kvalitné vína. „Je sto dôvodov, prečo je jedno víno lepšie a druhé nemusí byť horšie, ale môže menej chutiť. To je individuálna záležitosť. Úspechy zo slovenských i medzinárodných súťaží dokazujú, že rulandy z našich vinohradov majú špičkovú svetovú kvalitu. Veď si zoberte, že v kolíske výroby burgundských odrôd vo Francúzsku také vinárstvo ako Golguz a taká malá krajina ako je Slovensko získala priamo v Paríži zlatú medailu a to ocenenie hovorí za všetko. Čo sa týka červených vín, tak hlohovecká oblasť má veľké šťastie, že je na konci Považského Inovca, sú tu sprašové podložia s vyšším obsahom vápnika, ktorý podporuje tvorbu antokyanov a farbív v modrých odrodách, ktoré majú veľmi intenzívnu chuť, ku ktorej sa Malokarpatská vinohradnícka oblasť nikdy nedopracuje, lebo nemajú také podložie ako my,“ uzavrel Róbert Čík.

A najnovšie? Titul šampióna medzi pinotmi sa trbliece na fľaši Chardonnay, výber z hrozna, 2017 z výstavy Pinot Masters v Limbachu. Zlaté medaily si z tejto súťaže priniesli: Chardonnay, výber z hrozna, 2018, Rulandské biele, výber z hrozna, 2017, Rulandské biele, výber z hrozna, 2015, a tiež Rulandské šedé terroir, neskorý zber, 2016. Na výstave Grand Prix Vinex v Brne zažiaril Golguz v konkurencii jedenásť štátov a veľkú zlatú medailu získali vína Rulandské šedé terroir, neskorý zber, 2016, Chardonnay, výber z hrozna, 2017 aj Rulandské biele, výber z hrozna, 2017.

Napíšte komentár

návrat hore

Fraštacké noviny

  • Dvojtýždenník o živote v Hlohovci a okolí.

  Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií akýmkoľvek spôsobom bez súhlasu vydavateľa je zakázané.

Kontakt: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.