Menu
Dnes má meniny: Kvetoslava Zajtra: Aurel

Tekvicové placky

POTREBUJEME: 1 ks tekvica, 2 ks vajce, 1 šálka polohrubá múka, majorán, soľ, 3 strúčiky cesnaku, olej

POSTUP: Tekvicu olúpeme, vydlabeme vnútro a dužinu nastrúhame nadrobno. Posolíme a necháme pôsobiť. Keď tekvica pustí vodu, vylejte ju. k tekvicovej dužine pridáme všetky suroviny a vypracujeme hustejšie cesto. na panvicu pridáme olej a necháme ho rozpáliť. Na oleji vyprážame placky až dozlata. Placky môžeme podávať s cesnakovou omáčkou alebo so zeleninovým šalátom.

Čítať ďalej...

Tekvicový koláč

POTREBUJEME:

cesto: 125 g masla, 200 g hladkej múky, ½ lyžička soľ, 2 lyžičky práškový cukor, studená voda

plnka: 1 menšia tekvica (asi 600 g), 150 g kryštálový cukor, 1 lyžička soľ, 2 ks vajce, 1 žĺtok, 300 ml acidofilné mlieko, 1 ks vanilkový extrakt, 2 ks mletá škorica

na ozdobu: tekvicové semienka, oriešky

POSTUP: Pripravíme si tekvicové pyré. Tekvicu opatrne prekrojíme na dve polovice a lyžicou vydlabeme semienka z jej stredu. Položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou nahor a pečieme v rúre 60 minút. Po vychladnutí vydlabeme dužinu a dobre rozmixujeme v kuchynskom robotovi. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a zakaždým rukami premiesime, kým sa nám cesto nespojí do jedného celku. Hotové cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme na 10 minút do mrazničky. Rúru rozohrejme na 200 °C. Na pomúčenej pracovnej doske cesto vyvaľkáme na kruh s hrúbkou cca 0,75 cm a prenesieme ho do koláčovej formy. Zarovnáme okraje a preložíme naň papier na pečenie, ktorý zaťažíme napríklad sušenou fazuľou. Takto zaťažený korpus sa pri pečení nebude nafukovať. Pečieme zhruba 15 minút. Na plnku v miske spojíme tekvicové pyré, cukor, vajcia, žĺtok, acidofilné mlieko, soľ, škoricu a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešame a nalejeme na upečený korpus. Pečieme ďalších 10 minút na 200 °C, potom znížime teplotu na 160 °C a pokračujeme v pečení ďalších 30 minút. Koláč necháme vychladnúť pri izbovej teplote, posypeme tekvicovými semienkami a orieškami.

Čítať ďalej...
Prihláste sa k odberu tohto RSS kanála

Fraštacké noviny

  • Dvojtýždenník o živote v Hlohovci a okolí.

  Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Akékoľvek rozmnožovanie časti alebo celku textov, fotografií akýmkoľvek spôsobom bez súhlasu vydavateľa je zakázané.

Kontakt: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.